PITANJA KOJA NEMA KO DA PITA

Kad već nisam pažljivo pratio tok reforme policije, danas sam malo pratio komentare na ovu vijest sedmice. Zaključak očekivan: od naše političke scene gora je jedino medijska. Definitivno. Možda su nam političari glupi, korumpirani, nesposobni i kakvi sve ne, ali su nam mediji dvaput gluplji, korumpiraniji, nesposobniji itd.

Šta to danas možemo pročitati u medijima? Dodik negira Sarajevo kao glavni grad BiH. Pa koga živog boli ili bi trebao boljeti __________ (meni jedino pada na pamet riječ kurac, a vas molim da upišete bilo koji pristojan pojam i pomognete u očuvanju digniteta ovog bloga) šta Dodik misli o Sarajevu??? Je li to toliko važna tema da zasjeni rješavanje najbitnijeg pitanja u zadnjih par godina u ovoj zemlji (na što se, k tome,  čeka već tri godine)? Naravno da nije, ali Mile zna šta radi i čime da okupira Čaršiju (budući da znamo da je Bosna i Hercegovina jedna čaršija i proteže se od Vijećnice do Marijina Dvora) dok im ovamo Hare prodaje mađioničarske trikove sa 100% sad-je-vidiš-sad-je-ne-vidiš BiH.

Ta politika dogovorenog neprijateljstva Dodik-Silajdžić je toliko postala očigledna da je to nepodnošljivo za gledati ali je toliko efikasna da joj se stvarno mora zapljeskati. Briljantno! Usvoji se glatko nešto oko čega se sporilo godinama, niko ne zna ko je tu koga prešao i kada očekujemo da mediji naprave disekciju cijele stvari dovoljno je da Mile izvali samo jednu rečenicu koja je dovoljna da se cijela Čaršija zadevera i zaboravi na druga pitanja i zatim ode fućkajući u Laktaše gdje će se fino zavaliti na svom ranču, igrati džepni bilijar i čitati sms od Hareta:
"Suti, dobro je proslo, niko nista ne pita. Duznik sam ti, javi kad ti se SPONA uspava da ih malo nalozim. Selam, Hare   P.S.: SA nije gl.grad.. Gdje se toga sjeti? :)"

Ono na što Hare misli u ovom sms-u pod "niko ništa ne pita" su vjerovatno sljedeća pitanja koja bi novinari kakve mi nemamo pitali:

1.  Gospodo, kakva je to reforma kojom su svi akteri zadovoljni? (*pogledati Machiavellia gdje otprilike kaže da se uvijek pri uvođenju novog sistema treba očekivati otpor onih koji su imali bilo kakvu korist od staroga sistema i da ako tog otpora nema reforma vjerovatno ne valja)

2. Gospodo, šta vas je sprečavalo da ovakav dokument usvojite još prije tri godine?

3. Visoki prestavniče, jel’ u ovoj reformi ima tih europskih principa ili ih nema?

4. Gospodine Silajdžić, ako je ovo trijumf vaše politike, zašto ste u novembru išli na noge Miloradu Dodiku u Banju Luku i htjeli prihvatiti mnogo lošiji dokument od ovog juče usvojenog?

5. Gospodine Silajdžić, jeste li ukinuli MUP RS i hoćete li biti tako ljubazni da to jasno kažete svojim biračima?

6. Gospodine Tihić, ukoliko se SDA tako ozbiljno protivi ovom dokumentu zašto ga nije nježno strovalila na Domu naroda kad ste imali priliku za to?

7. Gospodine Dodik, kao razuman čovjek ste svjesni da je Sarajevo po Ustavu glavni grad BiH. Da li ste to juče negirali samo zato da sarajevskim medijima skrenete pažnju sa ovih nekoliko pitanja koje umjesto njih postavlja izvjesni blogger?

8. Kada je postalo izvjesno da će se usvojiti prijedlog OHR-a zašto on nije podnesen barem koji dan prije tako da se stigne razmatrati na prvom idućem redovnom sastanku ministara vanjskih poslova EU?

9. Draga gospodo, kad nas već toliko jebete zašto nas barem malo ne dirate po sisama ili nam tu i tamo ne slažete kako smo lijepi?

16 komentara

 1. Da ” zaduzne babe ” posvete poslu za koji su / krvavo odranim novcem s gu*ica poreznik obveznika u FBiH / i trun energije koliko neki bloggeri ,pa i ti – kunem se da bi za 10 godina bili mala Svica…ne rugam se, fakat mislim tako….

 2. @sofCHE: Amandman dajemo na usvajanje… Ko je ZA? Doobro.. PROTIV? Niko? Suzdržanih nema… Konstatujem da je amandman usvojen jednoglasno. 🙂
  @allyssa: E de ga sad izvadi iz tog konteksta i stavi u ovaj drugi (nije bezobrazan ko je napisao nego ko je pogrešno protumačio!)
  @lunjo: 10 godina? Ma ja imam osjećaj da bi i za 5 mogli da hoće!
  @redford: Jašta sam neg’ novinar – vidi da čak imam svoj medij!!! 🙂

 3. @vp: Devet pitanja, Vladimire, devet! 🙂
  @cm: Dok se to ne desi nek uživaju u varijanti “dok je ovaca biće i makaza”…
  924: Hvala na lijepim riječima, a o sa-x i njihovoj politici i strategiji (odnosno odsustvu istih) kao i odnosu prema svojim bloggerima i forumašima bi se moglo porazgovarati. Ne mislim da moj blog treba biti na naslovnici niti bih to ikad prihvatio (iz više razloga kojima bih morao posvetiti čitav post) ali mislim da je ono forsiranje i propagiranje ljudi koji to ne zaslužuju ako ništa barem neukusno.

 4. 1. Ridjobrki se vratio mozda i bolji nego nekad.
  2. Dobro zapazanje: toliko paznje posveceno time da li Dodik nesto osjeca ili ne, i kako to osjeca. Dok god neko na to usmjerava paznju, nema naprijed.
  3. Reforma je opsta zajebancija. Kad se Lajcaku pripisalo da nas uvede, zaboravljeni svi principi (inace od pocetka glupi i bespotebni) i usvojeno prvo ponudjeno. Svako ko se koprco makar verbalno, bio je ocinski povucen za usi od strane visokog evrposkog predstavnika
  4. Novinari su nesposobni i tu tesko da ima pomoci.
  5. Linkuj novitalas.com i pomozi mladim banjoluckim novinarima da neko sazna za njih.
  6. pozdrac i uzdravalje

Komentariši