POVODOM ROTACIJE…

Haris Silajdžić će od sutra predsjedavati Predsjedništvom BiH u narednih osam mjeseci, potvrđeno je Agenciji FENA u toj instituciji. Funkciju predsjedavajućeg Silajdžić će sistemom rotacije simbolično preuzeti od Željka Komšića na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu.

 

Jah… Željko Komšić će konačno dobiti vremena da uredi boksove na svom blogu, a na naše opšte oduševljenje idućih osam mjeseci smo počašćeni privilegijom da nas vodi Naš Lijepi Haris (puni naziv Harisa Silajdžića u velikoj većini bošnjačkog biračkog tijela, op. R.).

Jedan sam od onih koji ne kriju fascinaciju likom i djelom Harisa Silajdžića i to sam u više navrata dokazao. Jednostavno, fascinira me sposobnost jednog čovjeka da unatoč katastrofalnim rezultatima svoga djelovanja, odsustvu bilo kakve političke dosljednosti i svojoj ulozi u ekonomskom, političkom, društvenom, moralnom i svakom drugom uništavanju sopstvenoga naroda i dalje uspijeva zadržati njegovu plebiscitarnu podršku koja graniči sa idolatrijom. Vođen tom fascinacijom sam sjeo i uoči sutrašnje rotacije na čelu predsjedništva naše zemlje popisao najjače razloge njenog postojanja…


Haris Silajdžić je jedini političar iz ratnog perioda koji još uvijek igra značajnu ulogu u političkom životu BiH.

Na  izborima za bošnjačkog člana predsjedništva BiH  Haris Silajdžić je dobio glasove preko 350 000 birača koji, uglavnom, ne znaju navesti čestit razlog za to. Najčešći odgovori na pitanje Zašto ste glasali za Harisa Silajdžića su:

Aaa, tebe… Pa to je naš Haris…
On je bio s Alijom.
I oni će glasati za svoje.
Zaposlio/la sam se preko SBiH.

Haris Silajdžić je jedini političar na svijetu koji dolazi na čelo stranke i sa njega odlazi po svom ćeifu, a Stranka za BiH je jedna od rijetkih političkih partija na svijetu koja u stepenu demokratizacije zaostaje za Komunističkom partijom Sjeverne Koreje: ova druga bar redovno organizuje kakav-takav kongres

Još jedan fenomen vezan uz Harisa Silajdžića je taj da je sposoban jednim potezom zavaliti ekonomiju jednog grada, a zatim u njemu nadmoćno pobijediti na izborima (vidjeti pod KIA; Zenica).

Haris Silajdžić je uvijek spreman patetično i manipulatorski se pozivati na žrtve genocida u BiH ali nikad neće dati odgovore na pitanja o svojoj ulozi u pogodbama o razmjenama teritorija i preseljenju naroda. 

Kada se govori kako je Haris Silajdžić najljući protivnik Republike Srpske najčešće se zaboravi da je i on bio jedan od majstora prilikom njenog betoniranja u Daytonu te činjenica da osim deklarativnog zalaganja za ukidanje RS nije učinio apsolutno ništa na njenoj suštinskoj razgradnji. 

Zanimljiv kuriozitet vezan za Harisa Silajdžića je to da je pomenuti vlasnik najveće kolekcije ostavki među bh. političarima. Zanimljiv kuriozitet vezan za ovaj kuriozitet je taj da ni u jednoj od njih nije istrajao…

Zanimljiva je i pojava koja nije promakla ni najpovršnijim pratiteljima političkih zbivanja u BiH a to je da se Haris Silajdžić uvijek lakše dogovori sa Miloradom Dodikom nego sa Miroslavom Lajčakom i Sulejmanom Tihićem.

Prema tome, ako ste se ikad zapitali zašto svoj izmoreni izgled Haris Silajdžić ne riješi jednostavnim faceliftingom, odgovor je jasan: nema obraza.

Mirno spavajte, Bosanci i Hercegovci – Hare is in charge.

23 komentara

  1. čini mi se jučer da sam na predsjednikovom blogu pročitala nešto kao “sutra predajem predsjedavanje predsjedništvom silajdžiću…”, kroz glavu mi je prošla slika kako silajdžić sjedi u klupi, a komšić stoji pred tablom sa onim štapom za pokazivanje i uči ga (predaje mu lol) predsjedavanje hahaahhahaha ma ništa, zaboravi, nisam čitala baš nešto puno dalje od početka posta, samo sam došla da pozdravim 😉

  2. Poslije ovih rijechi tvojih …nesto mi ga malkice zao:)))
    Sta ce kuce ne moze se braniti(ne posjecuje ti blog sorry) a o glavi mu se radi…nego ti ovaj post posalji gospodinu Haretu e-mail om ,pa nek covjek sazna vise o sebi!:)))
    Ridjobrki,ridjobrki ..!!!:)))

Komentariši