Ridjobrki

Uveseljava narod od 2004.

17.04.2008.

PITANJA KOJA NEMA KO DA PITA

Kad već nisam pažljivo pratio tok reforme policije, danas sam malo pratio komentare na ovu vijest sedmice. Zaključak očekivan: od naše političke scene gora je jedino medijska. Definitivno. Možda su nam političari glupi, korumpirani, nesposobni i kakvi sve ne, ali su nam mediji dvaput gluplji, korumpiraniji, nesposobniji itd.

Šta to danas možemo pročitati u medijima? Dodik negira Sarajevo kao glavni grad BiH. Pa koga živog boli ili bi trebao boljeti __________ (meni jedino pada na pamet riječ kurac, a vas molim da upišete bilo koji pristojan pojam i pomognete u očuvanju digniteta ovog bloga) šta Dodik misli o Sarajevu??? Je li to toliko važna tema da zasjeni rješavanje najbitnijeg pitanja u zadnjih par godina u ovoj zemlji (na što se, k tome,  čeka već tri godine)? Naravno da nije, ali Mile zna šta radi i čime da okupira Čaršiju (budući da znamo da je Bosna i Hercegovina jedna čaršija i proteže se od Vijećnice do Marijina Dvora) dok im ovamo Hare prodaje mađioničarske trikove sa 100% sad-je-vidiš-sad-je-ne-vidiš BiH.

Ta politika dogovorenog neprijateljstva Dodik-Silajdžić je toliko postala očigledna da je to nepodnošljivo za gledati ali je toliko efikasna da joj se stvarno mora zapljeskati. Briljantno! Usvoji se glatko nešto oko čega se sporilo godinama, niko ne zna ko je tu koga prešao i kada očekujemo da mediji naprave disekciju cijele stvari dovoljno je da Mile izvali samo jednu rečenicu koja je dovoljna da se cijela Čaršija zadevera i zaboravi na druga pitanja i zatim ode fućkajući u Laktaše gdje će se fino zavaliti na svom ranču, igrati džepni bilijar i čitati sms od Hareta:
"Suti, dobro je proslo, niko nista ne pita. Duznik sam ti, javi kad ti se SPONA uspava da ih malo nalozim. Selam, Hare   P.S.: SA nije gl.grad.. Gdje se toga sjeti? :)"

Ono na što Hare misli u ovom sms-u pod "niko ništa ne pita" su vjerovatno sljedeća pitanja koja bi novinari kakve mi nemamo pitali:

1.  Gospodo, kakva je to reforma kojom su svi akteri zadovoljni? (*pogledati Machiavellia gdje otprilike kaže da se uvijek pri uvođenju novog sistema treba očekivati otpor onih koji su imali bilo kakvu korist od staroga sistema i da ako tog otpora nema reforma vjerovatno ne valja)

2. Gospodo, šta vas je sprečavalo da ovakav dokument usvojite još prije tri godine?

3. Visoki prestavniče, jel' u ovoj reformi ima tih europskih principa ili ih nema?

4. Gospodine Silajdžić, ako je ovo trijumf vaše politike, zašto ste u novembru išli na noge Miloradu Dodiku u Banju Luku i htjeli prihvatiti mnogo lošiji dokument od ovog juče usvojenog?

5. Gospodine Silajdžić, jeste li ukinuli MUP RS i hoćete li biti tako ljubazni da to jasno kažete svojim biračima?

6. Gospodine Tihić, ukoliko se SDA tako ozbiljno protivi ovom dokumentu zašto ga nije nježno strovalila na Domu naroda kad ste imali priliku za to?

7. Gospodine Dodik, kao razuman čovjek ste svjesni da je Sarajevo po Ustavu glavni grad BiH. Da li ste to juče negirali samo zato da sarajevskim medijima skrenete pažnju sa ovih nekoliko pitanja koje umjesto njih postavlja izvjesni blogger?

8. Kada je postalo izvjesno da će se usvojiti prijedlog OHR-a zašto on nije podnesen barem koji dan prije tako da se stigne razmatrati na prvom idućem redovnom sastanku ministara vanjskih poslova EU?

9. Draga gospodo, kad nas već toliko jebete zašto nas barem malo ne dirate po sisama ili nam tu i tamo ne slažete kako smo lijepi?

17.04.2008.

MALO SE K'O NEŠTA REFORMIŠE...

Dom naroda PSBiH usvojio zakone o reformi policije!


... i tako smo mi opet pokazali opredijeljenost za europske vrijednosti i demonstrirali spremnost za dogovor, načinili smo veliki korak ka ovome i onome, ovo je prekretnica ka europskom putu, našoj domovini se smiješi europska budućnost, naši lideri su opet izvojevali političke pobjede, svi su dobili ono što hoće i svi će to već znati lijepo predstaviti svojim biračima, ukinula se Republika Srpska i ujedno spriječilo jačanje državnih institucija, odaslali smo snažan signal EU i investitorima...

Solana pozdravlja reformu policije u BiH (alejkumuselam od reforme!), Lajčak čestita onoj gomili trutova nazvanih Parlamentarnom skupštinom BiH na hrabrosti i odgovornosti (i naporu da dignu ruku ili pritisnu taster za bijednih par milja mjesečno...), Rehna je valjda akšam uhvatio pa će naknadno uputiti svoje riječi podrške i ohrabrenja (znamo da se u Finskoj ne pišu saopštenja iza akšama, u Laponiji se nekad na to čeka po šest mjeseci...) , SBiH izražava zadovoljstvo ostvarenjem svojih političkih ciljeva, za SNSD je ovo Vaskrs prije Vaskrsa jer je sačuvan MUP RS, oni strani investitori se vjerovatno već lagano roje privučeni zovom feromona koji se odašilju iz teksta ovog zakona a mi konačno  možemo početi trošiti onaj šećer i ono ulje što smo ga bili navukli u strahu od nadolazeće neposredne ratne opasnosti.

Dok tako Silajdžić izražava zadovoljstvo, Dodik likuje, Lajčak čestita, Solana pozdravlja i dok se oni strani investitori hvataju u redove čekajući da ih ogrije sunce nadolazećeg razvedravanja kao posljedice pozitivnih ulagačko-klimatskih promjena ne mogu a da se ne upitam kako se sada MI trebamo osjećati. Mi kojima je pamet razvučena ko Hazbijeva jufka i koji u oktobru trebamo popušiti priču koju nam već lagano počinju umotavati...

Da se razumijemo, meni se lično živo fućka za ovim, vjerovali ili ne, a priče o reformama Ustava, reformi policije i ostale trakavice me sada zanimaju otprilike koliko i ona po stoti put reprizirana Dadilja na RTL-u (zbilja, jel' ono opet krenulo ispočetka?). Ove teme ne pratim još od lani jer sam (baš kao i vi, uostalom) unaprijed znao kako će sve završiti. Jednostavno, ne želim više gubiti vrijeme i živce na to. Jel' se neko sjeća kad je dogovorena reforma vojske? Kroz maglu, je li? E, još tada (riječ je o 2005. godini) smo bili nasekirani što paralelno nije riješeno pitanje policije i otada je ta trakavica najgledaniji show u BiH. Šta sad? Da budemo zadovoljni ovim uspjehom nakon svega? Pa u međuvremenu se i  Sunčev sistem uspio reformisati tako da je jebeni Pluton izgubio status planeta!!!

Od te 2005.  EU je postala bogatija za par članica, Hrvatska je dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU, Kosovo se odvojilo od Srbije, Microsoft je izbacio Vistu, Pamuk osvojio Nobelovu nagradu, Scorsese Oscara a Talijani još jedan Mundijal, Radiohead izdao još koji album, James Brown se rastao sa dušom, Airbus napravio A380, Renault postigao da mu svi haman svi modeli imaju pet zvjezica na crash-testovima, Britney se ne znam koliko puta udala, razvela i porodila, a nama se sav život trebao svesti (i većini se sveo) na reformu policije i jednog bahatog traktoristu iz Laktaša, jednog sarajevskog čaršijskog ublehaša i političkog šibicara te jednog bezličnog slovačkog diplomatu-androida kojem će cijela ova priča od koje nama zavise životi biti tek jedno poglavlje u CV-ju za neku narednu misiju.

E, meni neće a onima koji se sad osjećaju prazno poručujem sljedeće: ne brini, narode moj, uskoro će snimanje nove sapunice! Zvaće se Reforma Ustava i trajaće par godina, glumiće isti glumci, radnja će u suštini biti slična. Ma sapunica k'o sapunica: ne zna se ko je koga kad jeb'o i ko je kome tata, ko je čiji, ko kopa rupu ispod koga i ko kome šta radi iza leđa, neke ljubavi se brane a druge forsiraju... Red patetike, red niskih strasti, red spletkarenja, red lopovluka... Stupidan scenarij, loši dijalozi, lošija gluma, skupa scenografija, besmisleni zapleti...
Baš onako za narod.
Ridjobrki
<< 04/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930
MOJI LINKOVI

MEDIA INDEX

Šta gledaš!? Klikaj dole!!!

TOPLO PREPORUČUJEM:

PLIVA PATKA PREKO SAVE...
...nosi pismo na vrh glave:

ridjobrki@hotmail.com

Prenošenje cijelih tekstova ili nekih njihovih dijelova sa ovoga bloga dozvoljeno, možda čak i poželjno. Navođenje autora pri tom nije stvar copyrighta nego obraza.


DO SADA NAVRATILO:
137944

Powered by Blogger.ba