Ridjobrki

Uveseljava narod od 2004.

26.04.2008.

EKSKLUZIVNO!!!

Poslušajte odgovor Milorada Dodika na pitanje "Šta biste iz udobnosti svog aviona poručili Harisu Silajdžiću u vezi njegovog korištenja Sarajlićevog helikoptera?"

26.04.2008.

ČISTO DA OVO SA BAHTIĆEM NE PROĐE BEZ MOG KOMENTARA...

Sado i Mazo se uvijek lijepo slažu. Mazo uvijek treba Sadu, a Sado Mazu. U mojoj izbornoj jedinici je jako puno Maza. Oni su složno izabrali Sadu. Ja sam tu samo kolateralna šteta.

23.04.2008.

ŽIVO ME ZANIMAJU DVIJE STVARI...

Vitamin E (tokoferol) nalazi se u ulju od pšeničnih klica, kao i u mnogim drugim sastojcima hrane, tako da je hipovitaminoza E prava rijetkost.

Hipovitaminoza. Kod životinja se manifestuje pojavom abortusa (kod ženki), degeneracijom germinativnog epitela (kod mužjaka) i mišićnom distrofijom. Kod čovjeka to nije dokazano.


1.
Ako se nešto ne susreće u životu i nije dokazano kod čovjeka zašto se mora pominjati u mom seminarskom radu?
2. Da li u najrelevantnijem udžbeniku farmakologije stvarno kod pojma abortus mora stajati pojašnjenje (kod ženki)?

21.04.2008.

U EUROPI ŽIVE SAMO DVIJE VRSTE VJEVERICA - CRVENA I SIVA

Vidjeli ste vjevericu? Slobodno joj na nekoj široj grani ili udubini drveta ostavite šačicu lješnjaka ili oraha. Vjerovali ili ne, na svijetu je poznato oko 200 vrsta vjeverica. No, uz crvenu vjevericu, koja je do 70-tih godina prošloga stoljeća bila jedini stanovnik Europe, na starom kontinentu odnedavna viđamo i sivu. Prvi primjerci, uvezeni iz Sjeverne Amerike, pušteni su u Italiji, da bi se u posljednjih 50-ak godina nevjerojatno proširili i ugrozili opstanak zaštićene crvene vjeverice.

Zbog
kitnjasta, uspravno položena repa te gotovo ljudskog izgleda dok sjede na stražnjim šapama i grickaju hranu, ti predivni glodavci svima su dobro znani i često se mogu vidjeti u parkovima u naseljima. Sive vjeverice ljeti često zadobiju svijetlo smećkastocrvenu nijansu, posebno na leđima i bokovima pa ih je lako zamijeniti s crvenima. Crvene, pak, za zimskih mjeseci imaju dlakave čuperke na vrhovima uški koje sive vjeverice nemaju nikada.

Obje
vrste vjeverica vole lješnjake. No, sivih je više pa su i proždrljivije, premda bi se mogle zadovoljiti i žirevima koje crvene ne vole, jer ih ne mogu dobro probaviti. Ni jedna vrsta vjeverica ne hibernira, iako su manje aktivne, pa je u hladnim zimama u prednosti siva vjeverica koja nakupi znatno deblji sloj zaliha masti. U Velikoj su Britaniji lokalne populacije crvenih vjeverica nestale u samo 15 godina nakon dolaska sivih vjeverica.

Kad
pronađe lješnjak, vjeverica najprije provjeri je li jestiv, no ponekad ga ne pojede odmah već spremi u spremište hrane za crne dane. Mirisnim žlijezdama na usnama vjeverica označava hranu, koju će zakopati što je dublje moguće, na mekanu terenu, a potom, uzdignuta repa, krenuti u novu potragu. Miris lješnjaka osjetit će čak i pod snježnim pokrivačem.

Copyright (C) by Večernji list

19.04.2008.

EPP

Na par blogova vidjeh neke dobre reklame pa rekoh da i ja ne zaostajem za ovim vremenom multimedijalno upakovane globalizacije i konzumerizma. Helem, ovo je za mene najbolja TV-reklama svih vremena: John Cleese reklamira Compaq-ov Portable 2, gledati bez okolišanja.

Šta reći... Jednostavno: John Cleese.

18.04.2008.

VIJEST DANA!!!

Nema veze sa politikom i reformama... U Tropicu nekakva akcija: Heineken bebice po 1,29 KM !!!
To znači da je... Četiri pišem... Pet pamtim... Sedam, a jedan...
7,74 KM po sixpacku!!! Dobrih vijesti nikad dosta...

17.04.2008.

PITANJA KOJA NEMA KO DA PITA

Kad već nisam pažljivo pratio tok reforme policije, danas sam malo pratio komentare na ovu vijest sedmice. Zaključak očekivan: od naše političke scene gora je jedino medijska. Definitivno. Možda su nam političari glupi, korumpirani, nesposobni i kakvi sve ne, ali su nam mediji dvaput gluplji, korumpiraniji, nesposobniji itd.

Šta to danas možemo pročitati u medijima? Dodik negira Sarajevo kao glavni grad BiH. Pa koga živog boli ili bi trebao boljeti __________ (meni jedino pada na pamet riječ kurac, a vas molim da upišete bilo koji pristojan pojam i pomognete u očuvanju digniteta ovog bloga) šta Dodik misli o Sarajevu??? Je li to toliko važna tema da zasjeni rješavanje najbitnijeg pitanja u zadnjih par godina u ovoj zemlji (na što se, k tome,  čeka već tri godine)? Naravno da nije, ali Mile zna šta radi i čime da okupira Čaršiju (budući da znamo da je Bosna i Hercegovina jedna čaršija i proteže se od Vijećnice do Marijina Dvora) dok im ovamo Hare prodaje mađioničarske trikove sa 100% sad-je-vidiš-sad-je-ne-vidiš BiH.

Ta politika dogovorenog neprijateljstva Dodik-Silajdžić je toliko postala očigledna da je to nepodnošljivo za gledati ali je toliko efikasna da joj se stvarno mora zapljeskati. Briljantno! Usvoji se glatko nešto oko čega se sporilo godinama, niko ne zna ko je tu koga prešao i kada očekujemo da mediji naprave disekciju cijele stvari dovoljno je da Mile izvali samo jednu rečenicu koja je dovoljna da se cijela Čaršija zadevera i zaboravi na druga pitanja i zatim ode fućkajući u Laktaše gdje će se fino zavaliti na svom ranču, igrati džepni bilijar i čitati sms od Hareta:
"Suti, dobro je proslo, niko nista ne pita. Duznik sam ti, javi kad ti se SPONA uspava da ih malo nalozim. Selam, Hare   P.S.: SA nije gl.grad.. Gdje se toga sjeti? :)"

Ono na što Hare misli u ovom sms-u pod "niko ništa ne pita" su vjerovatno sljedeća pitanja koja bi novinari kakve mi nemamo pitali:

1.  Gospodo, kakva je to reforma kojom su svi akteri zadovoljni? (*pogledati Machiavellia gdje otprilike kaže da se uvijek pri uvođenju novog sistema treba očekivati otpor onih koji su imali bilo kakvu korist od staroga sistema i da ako tog otpora nema reforma vjerovatno ne valja)

2. Gospodo, šta vas je sprečavalo da ovakav dokument usvojite još prije tri godine?

3. Visoki prestavniče, jel' u ovoj reformi ima tih europskih principa ili ih nema?

4. Gospodine Silajdžić, ako je ovo trijumf vaše politike, zašto ste u novembru išli na noge Miloradu Dodiku u Banju Luku i htjeli prihvatiti mnogo lošiji dokument od ovog juče usvojenog?

5. Gospodine Silajdžić, jeste li ukinuli MUP RS i hoćete li biti tako ljubazni da to jasno kažete svojim biračima?

6. Gospodine Tihić, ukoliko se SDA tako ozbiljno protivi ovom dokumentu zašto ga nije nježno strovalila na Domu naroda kad ste imali priliku za to?

7. Gospodine Dodik, kao razuman čovjek ste svjesni da je Sarajevo po Ustavu glavni grad BiH. Da li ste to juče negirali samo zato da sarajevskim medijima skrenete pažnju sa ovih nekoliko pitanja koje umjesto njih postavlja izvjesni blogger?

8. Kada je postalo izvjesno da će se usvojiti prijedlog OHR-a zašto on nije podnesen barem koji dan prije tako da se stigne razmatrati na prvom idućem redovnom sastanku ministara vanjskih poslova EU?

9. Draga gospodo, kad nas već toliko jebete zašto nas barem malo ne dirate po sisama ili nam tu i tamo ne slažete kako smo lijepi?

17.04.2008.

MALO SE K'O NEŠTA REFORMIŠE...

Dom naroda PSBiH usvojio zakone o reformi policije!


... i tako smo mi opet pokazali opredijeljenost za europske vrijednosti i demonstrirali spremnost za dogovor, načinili smo veliki korak ka ovome i onome, ovo je prekretnica ka europskom putu, našoj domovini se smiješi europska budućnost, naši lideri su opet izvojevali političke pobjede, svi su dobili ono što hoće i svi će to već znati lijepo predstaviti svojim biračima, ukinula se Republika Srpska i ujedno spriječilo jačanje državnih institucija, odaslali smo snažan signal EU i investitorima...

Solana pozdravlja reformu policije u BiH (alejkumuselam od reforme!), Lajčak čestita onoj gomili trutova nazvanih Parlamentarnom skupštinom BiH na hrabrosti i odgovornosti (i naporu da dignu ruku ili pritisnu taster za bijednih par milja mjesečno...), Rehna je valjda akšam uhvatio pa će naknadno uputiti svoje riječi podrške i ohrabrenja (znamo da se u Finskoj ne pišu saopštenja iza akšama, u Laponiji se nekad na to čeka po šest mjeseci...) , SBiH izražava zadovoljstvo ostvarenjem svojih političkih ciljeva, za SNSD je ovo Vaskrs prije Vaskrsa jer je sačuvan MUP RS, oni strani investitori se vjerovatno već lagano roje privučeni zovom feromona koji se odašilju iz teksta ovog zakona a mi konačno  možemo početi trošiti onaj šećer i ono ulje što smo ga bili navukli u strahu od nadolazeće neposredne ratne opasnosti.

Dok tako Silajdžić izražava zadovoljstvo, Dodik likuje, Lajčak čestita, Solana pozdravlja i dok se oni strani investitori hvataju u redove čekajući da ih ogrije sunce nadolazećeg razvedravanja kao posljedice pozitivnih ulagačko-klimatskih promjena ne mogu a da se ne upitam kako se sada MI trebamo osjećati. Mi kojima je pamet razvučena ko Hazbijeva jufka i koji u oktobru trebamo popušiti priču koju nam već lagano počinju umotavati...

Da se razumijemo, meni se lično živo fućka za ovim, vjerovali ili ne, a priče o reformama Ustava, reformi policije i ostale trakavice me sada zanimaju otprilike koliko i ona po stoti put reprizirana Dadilja na RTL-u (zbilja, jel' ono opet krenulo ispočetka?). Ove teme ne pratim još od lani jer sam (baš kao i vi, uostalom) unaprijed znao kako će sve završiti. Jednostavno, ne želim više gubiti vrijeme i živce na to. Jel' se neko sjeća kad je dogovorena reforma vojske? Kroz maglu, je li? E, još tada (riječ je o 2005. godini) smo bili nasekirani što paralelno nije riješeno pitanje policije i otada je ta trakavica najgledaniji show u BiH. Šta sad? Da budemo zadovoljni ovim uspjehom nakon svega? Pa u međuvremenu se i  Sunčev sistem uspio reformisati tako da je jebeni Pluton izgubio status planeta!!!

Od te 2005.  EU je postala bogatija za par članica, Hrvatska je dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU, Kosovo se odvojilo od Srbije, Microsoft je izbacio Vistu, Pamuk osvojio Nobelovu nagradu, Scorsese Oscara a Talijani još jedan Mundijal, Radiohead izdao još koji album, James Brown se rastao sa dušom, Airbus napravio A380, Renault postigao da mu svi haman svi modeli imaju pet zvjezica na crash-testovima, Britney se ne znam koliko puta udala, razvela i porodila, a nama se sav život trebao svesti (i većini se sveo) na reformu policije i jednog bahatog traktoristu iz Laktaša, jednog sarajevskog čaršijskog ublehaša i političkog šibicara te jednog bezličnog slovačkog diplomatu-androida kojem će cijela ova priča od koje nama zavise životi biti tek jedno poglavlje u CV-ju za neku narednu misiju.

E, meni neće a onima koji se sad osjećaju prazno poručujem sljedeće: ne brini, narode moj, uskoro će snimanje nove sapunice! Zvaće se Reforma Ustava i trajaće par godina, glumiće isti glumci, radnja će u suštini biti slična. Ma sapunica k'o sapunica: ne zna se ko je koga kad jeb'o i ko je kome tata, ko je čiji, ko kopa rupu ispod koga i ko kome šta radi iza leđa, neke ljubavi se brane a druge forsiraju... Red patetike, red niskih strasti, red spletkarenja, red lopovluka... Stupidan scenarij, loši dijalozi, lošija gluma, skupa scenografija, besmisleni zapleti...
Baš onako za narod.
16.04.2008.

KRATKA PRIČA SA ELEMENTIMA RELIGIJE, SEKSA I MISTERIJE


"O, Bože... Trudna sam!!! Hmmmm, ko bi mogao biti otac...?"


15.04.2008.

OVAJ POST...

... je pisan crnim slovima na crnoj podlozi. Da bi se mogao pročitati potrebno ga je selektirati nakon čega će postati jasno vidljiv i u potpunosti čitak.

14.04.2008.

MOŽDA GRIJEŠIM ALI SAM SKONTAO...

...da pojam istomišljenici označava osobe koje ne mogu postići nikakav praktičan dogovor.

13.04.2008.

DOGOVOR

Dogovarali se prošle sedmice Kiki, Slađa i Ridjobrki oko termina za vježbe iz hirurgije...

K: Pa kad ćemo onda?
S: Kad je ovaj naš dežurni, najbolje je da odemo kad je u dežuri...
R: Dežurni je sad u četvrtak, ovu nedjelju i zatim iduća dva utorka.
K: Onda? Četvrtak ili nedjelja? Meni totalno svejedno.
R: Ja nemam planova za nedjelju, samo nek ne zakači između 17 i 19 h.
S: A što to?
R: ManU - Arsenal.
K&S: Joooojjjjj, uh!
R: :)
S: Meni ne paše četvrtak jer je kasno u 18, a  vazdan sam na klinici četvrkom. Kad ću se odmoriti ako dođem kući skoro u devet?
K&R: Onda neka bude nedjelja nekad oko podne i gotova priča. Svima paše.
S: Ma ustvari... Svejedno... Ja ću k'o i uvijek biti pet minuta i onesvijestiti se...


12.04.2008.

ANEGDOTICA...

Moj dost Ćamil mene vajik inspiriše i budi u meni želju za očuvanjem i promocijom specifičnog krajiškog govora pa da vam opričam jednu anegdoticu koju sam pokupio nekidan...


Zadesili se Tuzlak i Krajišnik cimeri u Sarajevu, studenti je li... I jednoć će ti Krajišnik kuhati ku(ku)ruze, pa odlučio počastiti cimera, i razgovor je tekao ovako nekako:

Krajišnik: "'O'š kur'z?"
Tuzlak: "Molim?"
Krajišnik: "HO'Š KU'R'Z?"
Tuzlak: "Šta kažeš?"
Krajišnik: "HO'Š KU'RUZ?"
Tuzlak: "Kukuruz?"
Krajišnik: "A što ti mucaš?"P.S. Hvala velika, legendo_moja!

11.04.2008.

NE ZNAM JESTE LI OVO VEĆ VIDJELI...

(SPECIFIČNA PSIHA + VIŠAK SLOBODNOG VREMENA) x SAVREMENA TEHNOLOGIJA =

(ZA JOŠ JAGANJČEVIH KLIPOVA KLIKNUTI OVDJE)

10.04.2008.

KOLIKO SE JA RAZUMIJEM U ŽENE...

...logika je siguran način da se dođe do krivog zaključka.

09.04.2008.

TEŠKO JE BITI ETNIČKI ČIST...

Koliko puta vam se desilo da ste se stidjeli svoje etnički nečiste krvi? Koliko puta ste oborili oči pred prijateljima i poznanicima prilikom najobičnijeg prebrojavanja krvnih zrnaca? Vaše je izjašnjavanje otežano a opredjeljivanje racionalno? Osjećate se nesretnim zbog toga?

Rješenje postoji - tu je ETNIČKI ČISTAČ BH-92 !!! Pouzdano otklanja nečiste primjese iz vaše krvi i za sva vremena vas čini etnički čistim! Riješite se suvišnih eritrocita u vašoj cirkulaciji i zaboravite na probleme! Vašim brigama je došao kraj, a vaše dileme su najzad otkonjene - uživajte u opuštenosti koju vam donosi
ETNIČKI ČISTAČ BH-92. Nakon tretmana ovim čistačem nećete više morati razmišljati o tome gdje pripadate i šta vam je činiti: prepustite razmišljanje drugima i ostvarite dugo sanjanu konstitutivnost.

ETNIČKI ČISTAČ BH-92 koristi savremenu tehnologiju baziranu na principu standardne hemodijalize. U bilo kojem od svoja tri moguća načina rada - BOŠNJAK/СРБИН/HRVAT - garantirano i u cijelosti otklanja primjese drugih i drugačijih iz vaše krvi i čini je 100% čistom i spremnom na izazove najzahtjevnijih prebrojavanja. U slučaju da vam bilo ko spočita mješanačku retardiranost nakon tretmana ovim čistačem garantiramo vam povrat vašeg novca.

Ukoliko nazovete odmah dobićete besplatno ODSTRANJIVAČ IDEOLOGIJE koji pouzdano odstranjuje i najmanje natruhe socijalizma, socijaldemokratije, liberalizma, libertarijanizma i ostalih sličnih štetnih svjetonazora i čini od vas sretnog i potpunog desničara, nacionalistu i, ukoliko želite, šovinistu ili fašistu.

Ovaj jedinstveni komplet
ETNIČKI ČISTAČ BH-92 i ODSTRANJIVAČ IDEOLOGIJE može biti vaš za samo 9999,90 KM. Dovedite svoju nacionalnu pripadnost do savršenstva ili poklonite ovaj komplet kao idealan dar nekome čija vam etnička nečistoća smeta ili vam, ne daj Bože, prijeti opasnost da vam uđe u familiju.


ETNIČKI ČISTAČ BH-92 i ODSTRANJIVAČ IDEOLOGIJE ne pomažu etnički čistim pripadnicima nacionalnih stranaka. Stare partijske knjižice, slike sa Tjentišta i komplete knjiga o Titu potrebno je odstraniti manuelno.

08.04.2008.

DIG'O MI TLAK JEDAN BOŠNJO...

Da ne spominjemo tek naslove ''ja sam Bosanac i Bosanka'', likovi koji se stide reci da su Bosnjaci, nakon svih ovih desavanja, likovi koji historiju svoje zemlje ne poznaju i misle da je rijec Bosnjak nastala '93, likovi koji nikad nisu culi za pjesmu Safvet-bega Basagica- ''Pjesma Bosnjaku'' napisala jos 1891.god., likovi ciji su ocevi imali i jos imaju krizu identiteta, pa taj kompleks prenijeli i na svoje potomke, likovi kojima je vaznije da im je guzica sita, taman se zvali srbima, pricalo srpsko-hrvatski, kleli se u 4c, a stajali pod himnom ''boze pravde''...Aferim Bosnjaci, ili bolje da kazem vlasi, jer nema goreg vlaha nego kad se izmijesa vlaska i bosnjacka krv, pa nastane retardirana celjad. (Gost_9671, ovdje negdje)

Svašta čovjek navede i zvuči prilično ozbiljno k tome. Daj da malo ovo analiziramo, ima dosta nekih premisa pa da se pukne i koja konkluzijica...

Za početak, sporimo se oko nacionalnog imena Bošnjak i njegove željene upotrebe na građanskim prosvjedima u Sarajevu (ups, napisah prosvjed i već dođoh u situaciju da se diskvalificiram kao Bošnjak i dobijem etiketu ustašoida...). Šta je pisac htio reći? Bošnjaci kao etnos prije Bosanaca kao nacije? Bošnjački identitet nauštrb bosanskog? Sarajevo kao prijestonica Bošnjaka a ne Bosanaca? Borili smo se za bošnjačku zemlju a ne za bosansku državu? Džamija do džamije a ne dvije crkve, sinagoga i džamija u 1 km2? Je li to ono što za šta smo se borili? Je li onda priča o građanskoj BiH za koju smo bili spremni izginuti samo ratna propaganda? Trebamo li to možda poraditi na tome da Milorad Dodik jednom nazove Sarajevo Teheranom i da bude pritom u pravu?

Po meni je stoga sasvim logično da se na građanskim prosvjedima gdje se brani ono malo građanskog ponosa koji nam nisu pogazili ističe natpis "Ja sam Bosanac/Bosanka" i ne vidim kome normalnom to može zasmetati. Dragi moj BOšnjo (riječ je o XXL Velikom Bošnji pa je jedno veliko početno slovo premalo...), mislim da je ovdje neko od nas dvojice malo blesav a meni preostaje samo da se iskreno nadam da ćeš jednom doći pameti.

Vidimo nadalje da je riječ o dobrom poznavaocu historije i književnosti, poezije napose. Jeste da malo zaboravlja da i ime Bosna iz kojeg se danas izvode odrednice Bosanac i Bosanka potiče nekih dosta godinica prije 1993. (nekih zanemarivih 7-8 stoljeća...) ali to nije baš tako bitno pošto je danas bitno reducirati sve ono što se pod Bosnom podrazumijeva i svesti današnjeg Bosanca i Hercegovca na prosto jednodimenzionalno biće definirano kao "pripadnik konstitutivnog naroda", olitiga Srbin/Bošnjak/Hrvat.

U tu svrhu poznavatelj umjetnosti se čak poziva na Safvet-bega Bašagića, i to, zanimljivo, baš na isto ono njegovo djelo koje i najljući neprijatelji Bosne sa srpske i hrvatske strane potežu kao argument protiv nje kada hoće istaći svoju vijekovnu ugroženost na ovom prostoru i neprestanu i sveprisutnu težnju Bošnjaka ka supremaciji u građanskoj BiH te marginalizaciji nebošnjaka u njoj. Riječ je o Bašagićevu djelu koje ni u kom slučaju nije reprezentativni primjer Bašagića-pjesnika prebogatog duha nego angažiranog Bašagića ponesenog dnevnim društvenim događanjima.

Ja vjerujem da veliki Safvet-beg kao Bošnjak i Bosanac ovu pjesmu nikad ne bi ni objavio da je znao ko će je sve (što Vlah što Turčin), u koje svrhe i na koji način koristiti. Bravo, BOšnjo, slavimo bošnjačke velikane kroz najlošija od njihovih djela stavljena u kontekst dnevne politike pritom! Kraj onakve lirike Safvet-bega Bašagića, mi ćemo ovog velikana veličati nečim najprizemnijim što je ikad napisao! Ne vjerujete? Uvjerićete se: u Pjesmi Bošnjaku zamijenite na svim mjestima pojmove Bošnjak/Bošnjaci sa Hrvat/Hrvati i obratno, pročitajte je tako prerađenu i vidite šta ste dobili i koliko vam se dobiveno sviđa. Radoznaliji mogu tome što su dobili dodati tri akorda i ne štedjeti na trebleu i Thompson će imati hit za idući album...

Ideolog, historičar i kulturolog je nadalje i psiholog: naši očevi imaju krizu identiteta. Za krizu srednjih godina bih se, kad je moj stari u pitanju, možda mogao i složiti ali sa krizom identiteta teško. Još bih teže mogao prihvatiti to da je taj kompleks prenesen na mene. Kriza identiteta? Da vidimo malo šta sam to ja, šta sam bio i šta ću biti: Bošnjak, Bosanac, Krajišnik, grmečlija, gajčanin (s lijeve strane te mahale, molim!), gimnazijalac, student, ljekar, sin, brat, otac, daidža, tetak, Europljanin, Balkanac, Slaven, musliman, džematlija, nogometni fan - ljubitelj kratkih pasova, ritam-gitarista što voli delay više od distorzije, čitalac ovoga, gledalac onoga, slušalac opet nečeg trećeg, ljubitelj jednoga, poštovatelj drugoga, mušterija jednome, prodavac drugome, vaga sa podznakom u strijelcu i šta još sve ne... Oblikom kaplja, a sadržinom more, ljubitelju poezije moj! Ljudi poput ovih na koje si se okomio nisu u krizi identiteta nego predstavljaju bogatsvo raznih identiteta, a prije bih u Vrbas skočio nego dopustio nekom da me svede ili samo pokuša svesti na samo jednu dimenziju moga postojanja, ma koja ona pritom bila...

Ideolog, historičar, kulturolog i psiholog je i vidovit i zna kome je guzica kada bila sita a zašto se ne bih iznenadio kad bi mi neko rekao da se on sada za situ guzicu zove Šveđaninom ili Holanđaninom ili... Čovjek zna ko se u šta kleo i pred čim je ko stajao... Taj dio je toliko glup da ga se ne može počastiti pristojnim komentarom, ali odslikava kulturu dijaloga koju su nam BOšnjo sa dva velika početna slova i njemu slični ustoličili. Primjer:
A: Smatram da ne radite kako treba posao za koji ste plaćeni.
B: Ti ćeš meni reći! Tvoja je majka došla iz Kifinog Sela a tetka ti se sa Vlahom zabavljala.


Dalje, El BOšnjo Grande nije nikad govorio i učio srpsko-hrvatski i ja s pravom pretpostavljam da je riječ o čovjeku koji govori bosanskim jezikom, voli ga i poštuje. Nažalost, to se ne radi tako da se odriče srpsko-hrvatskog (kojeg je neko sa 33 ljeta u guzici zasigurno učio duže nego ja sa svojih 28) nego da se, za početak, poštuje činjenica da bosanski jezik ima 30 glasova koja su predstavljena sa 30 slova, ukljucujuci i ona sa kvacicama, te da se, recimo, poštuju stanovita pravila o slaganju padeža i rodova, a vokativ odvaja zarezom... BOšnjo dragi, bosanski jezik se ne promovira pljuvanjem po srpsko-hrvatskom nego pravilnim i lijepim izražavanjem. Bosanski se gramatikom brani!

Za kraj, molim ponovo pročitati posljednju rečenicu navedenog teksta i uzeti minut ćutnje... Minut ćutnje za ideju Bosne i Hercegovine koja je definitivno umrla ukoliko dopustimo da ova zemlja bude po mjeri ljudi poput Gosta_9671, dobrog Überbošnje po svim nacističkim mjerilima. Najgore što su nam četnici napravili je upravo ovo: uspjeli su mnoge od nas spustiti na svoj nivo. Radovane, ne znam gdje si, ali si uspio... Stvorio si ljude koji mrze svoju braću i sestre u trenutnom nedostatku boljih neprijatelja, koji govore govorom mržnje,
koji uzimaju samo sebe za mjeru stvari, koji gore od želje da uvrijede i povrijede, koji svijet gledaju crno-bijelo/vlaško-naško, kojima je nepoznat koncept različitosti i bogatstva koju različitost donosi a preplitanje tih različitosti po njemu može donijeti jedino retardaciju...

Svašta se da zaključiti iz onako kratkog i onako sročenog teksta... Šta ćeš kad čovjek zbori malo ali umno, maltene maloumno...

Kao Bosanac, Bošnjak (neretardiran; krvna zrnca 100% bošnjačka ukoliko se kome prebrojava; provjereno bez križanja sa vlasima bar pet generacija unazad) i bosanski patriota svojoj dragoj Bosni mogu poručiti samo jednu stvar:

"
Draga moja Bosno, ne postoji pristojan način da Ti ovo kažem pa ću biti brutalno iskren: jebem ja Tebe i jebem i sebe u Tebi ukoliko budeš zemlja u kojoj će onakvi ljudi donositi mjerila i ukoliko Ti budeš zemlja po tim njihovim mjerilima."

08.04.2008.

UOPĆE NIJE TEŠKO NAPISATI POST...

...teksta kraćeg od naslova.

07.04.2008.

MODERNA VREMENA

Živimo u doba kada se svijet ubrzano mijenja i svaka nova generacija se susreće sa potpuno drugačijim svijetom nego što se susretala generacija prije nje i pri tom ne može ni naslutiti čime će se susretati generacija poslije. Nešto mi se ne filozofira danas pa ću ošinuti po primjerima.

Moji dido i majka su se sami skontali i uzeli što vjerovatno nije bio slučaj sa njihovim roditeljima koji su živjeli u doba kada se još uvijek ruka i ostali ekstremiteti morali tražiti od mladinog babe i matere. Dalje, moj daidža nije imao šansu doći pod pendžer mojoj ujni da joj nešto otpjevuši (da, znam i ja, daidža i ujna se može čuti jedino u nas u Krajini...) jer je ona živjela malo povisoko u višekatnici. Tu unplugged varijanta ne pomaže jer da bi dobacio do sedmog sprata treba ti 50-ak metara produžnog kabla i bar nekih 100 W pojačalca uz eventualne probleme sa komšilukom i organima reda zbog narušavanja javnog reda i mira. Skrenuh ja sa teme...

Eh, sad. Vi i ja pripadamo Internet-generaciji (što se lako može dokazati samom činjenicom da ja ovo objavljujem na Internetu gdje i vi čitate...) i tu vrijede neka nova pravila. Konkretno, prije si kad si htio nekoga izbjeći jednostavno izbjegavao mjesta na kojima postoji šansa za susret. Ukoliko si njega/nju upoznao/la u određenom kafiću - promijeniš kafanu. Ako se znate iz muzičke škole - skupljaš minuse na solfeggio-u dok ti nastavnica ne sretne staru u gradu i ne upita jesi li šta bolestan. Ukoliko ste skupa na nekom kursu - promijeniš grupu itd...

Šta kad pukne tikva sa nekim kog upoznaš na Internetu? Ostati doživotno offline???

07.04.2008.

Dodik: "Islamska zajednica BiH potvrđuje da je politička organizacija"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da se Islamska vjerska zajednica u BiH na jučerašnjem Saboru u Sarajevu nije bavila vjerskim pitanjima muslimana u BiH, već političkim statusom Bošnjaka, čime je još jednom potvrdila da je politička, a ne vjerska organizacija. (24sata.info)

Stvarno, ovoga čovjeka možemo mrzjeti, voljeti, prezirati, simpatisati, hvaliti, ismijavati i šta već sve ne, ali mora se priznati da je ponekad stvarno u pravu...

06.04.2008.

VRAĆAM SE ODMAH

Otiš'o sam sa Plamenkom podrivati sistem, dođite i vi.
Vraćam se brzo.

Ridjobrki

05.04.2008.

O USPOMENAMA


If
dreams are like movies
Then memories are films about ghosts


04.04.2008.

TROVANJE ARSENOM

...Akutno trovanje arsenom može u roku od 30 minuta izazvati šok i kolaps svih organa. Dugotrajna izloženost niskim dozama izaziva cijeli niz problema koji počinju s glavoboljama i gastrointestinalnim smetnjama, neurološkim ispadima tipično donjih ekstremiteta, disfunkcijom jetre, koštane srži, kardiovaskularnog sistema, respiratornog sistema, reproduktivnog sistema i promjenama na koži. Osim toga arsen je klasificiran kao humani kancerogen grupe I i posebno je povezan s rakom mjehura i bubrega, jetre, pluća i kože, te akutnom mijelogenom leukemijom. Kod trudnica može izazvati spontani pobačaj, te prerani porod.
Dugotrajnu izloženost arsenu iz vode nazivamo arsenikoza, a simptomi su različiti kao već prije navedeni i kao gubitak kose, promjene boje i pojava zadebljanja na koži. Pojava karcinoma je najčešći krajnji ishod kao i pojava gangrene...

Uh, nisam znao da je stvar ovako ozbiljna, moraću se malo pripaziti ubuduće.
03.04.2008.

IMPORTANCE OF BEING SABAHUDIN

Ovom prilikom želim uputiti izraze izvinjenja i najiskrenijeg kajanja gospodinu Sabahudinu Topalbećireviću i ostalim sportskim komentatorima sa Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine. Žao mi je što sam navedene nazivao kretenima i opetovano isticao kako nema šanse da se pojave gori sportski komentatori od njih i ovim putem javno povlačim tu svoju konstataciju.

Iako sam mislio da je to teško izvedivo OBN je pokazao kako i oni Sabahudina za trku imaju i tako svima koji vole nogomet i prate ga sa razumijevanjem uskratio užitak u gledanju utakmica. Onima koji ne razumiju o čemu govorim predlažem da pokušaju pogledati jednu utakmicu Serie A ili Kupa UEFA-e uz bisere Sabahudina Vugdalića, a neke od stvari zbog kojih pišem ovaj post možete naći i ovdje negdje.

Da prostite, dajem dobar komad guzice za daljinski koji može isključiti komentatora i ostaviti zvuk stadiona a dok takav daljinski ne nabavim nema nogometa na OBN-u. Možda jesam fanatik, ali nisam mazohist.


02.04.2008.

JAVNI POZIV

Moli se osoba koja je u mom kupatilu zaboravila plavičastu prozirnu tubu zapremine 150 ml sa bijelim zatvaračem i natpisom:

NIVEA
VISAGE


MILD SCHÄUMENDES
WASCH-GEL

Seifenfrei

Erfrischt und belebtda se javi radi preuzimanja gore opisane tube (šta god ona bila...) nazad u posjed.

Meni hem zauzima mjesto na polici, hem daje kupatilu neki totalno gay štih...


Ridjobrki
<< 04/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930
MOJI LINKOVI

MEDIA INDEX

Šta gledaš!? Klikaj dole!!!

TOPLO PREPORUČUJEM:

PLIVA PATKA PREKO SAVE...
...nosi pismo na vrh glave:

ridjobrki@hotmail.com

Prenošenje cijelih tekstova ili nekih njihovih dijelova sa ovoga bloga dozvoljeno, možda čak i poželjno. Navođenje autora pri tom nije stvar copyrighta nego obraza.


DO SADA NAVRATILO:
141197

Powered by Blogger.ba